NEBOLA SOM LEN HEREČKA (25.3.2024)

Poetická scéna DG pripravila toto predstavenie pri príležitosti 200stého výročia narodenia novomestskej rodáčky Aničky Jurkovičovej Hurbanovej, ktorá je považovaná za prvú slovenskú ochotnícku herečku. Divadelná scéna bola pre ženy pred dvesto rokmi zakázanou neznámou. Anička sa tým nedala odradiť, mnohým ženám ukázala smer, našla svoju cestu na divadelných doskách, v živote i vo vzdelaní. Jej meno je v našich dejinách zapísané pri mene Jozefa Miloslava Hurbana, jedného z vodcov štúrovskej generácie  a slovenského národa. Krásna a vzdelaná mladá dáma poplietla hlavu viacerým štúrovcom, nakoniec však skončila na celý život v náručí národovca J.M.Hurbana.

Chceme predstaviť divákovi Aničku Jurkovičovú Hurbanovú ako odvážnu mladú dámu, emancipovanú národovkyňu, manželku , matku, jednoducho ako človeka.

Galéria

NEBOLA SOM LEN HEREČKA

Poetická scéna DG pripravila toto predstavenie pri príležitosti 200stého výročia narodenia novomestskej rodáčky Aničky Jurkovičovej Hurbanovej, ktorá je považovaná za prvú slovenskú ochotnícku herečku. Divadelná scéna bola pre ženy pred dvesto rokmi zakázanou neznámou. Anička sa tým nedala odradiť, mnohým ženám ukázala smer, našla svoju cestu na divadelných doskách, v živote i vo vzdelaní. Jej meno je v našich dejinách zapísané pri mene Jozefa Miloslava Hurbana, jedného z vodcov štúrovskej generácie a slovenského národa. Krásna a vzdelaná mladá dáma poplietla hlavu viacerým štúrovcom, nakoniec však skončila na celý život v náručí národovca J.M.Hurbana. Chceme predstaviť divákovi Aničku Jurkovičovú Hurbanovú ako odvážnu mladú dámu, emancipovanú národovkyňu, manželku , matku, jednoducho ako človeka.

Zostaň informovaný o našich novinkách

Prihlás sa do nášho newslettra a budeme ti zasielať novinky priamo na e-mail.