FILMOVÝ FESTIVAL SO ZUZANOU KRONEROVOU

LINK NA DOKUMENT

Filmový festival CinEdu Sme nesmierne radi, že Vám môžeme predstaviť Filmový festival pre deti a mládež CinEdu. Film je oknom do kultúry. Vďaka nemu môžeme spoznávať ľudí a krajiny zo všetkých kútov sveta, prihovárať sa deťom ich jazykom, rozprávať sa s nimi o tom, čo ich zaujíma, čo ich teší ale aj sužuje. Hlavnou myšlienkou festivalu CinEdu je dať deťom ich vlastný filmový a umelecký priestor, pritiahnuť ich do kina na iné filmy ako komerčné. Festival má deti zabaviť a zároveň viesť k filmu ako umeniu. Má ambíciu mladým divákom na Slovensku obohatiť ponuku kvalitnej filmovej tvorby. Po niektorých vybraných predstaveniach budú môcť deti diskutovať a vyjadriť svoj názor o premietanom filme a jeho témach. Okrem školských premietaní bude program zahŕňať aj večerné premietania pre širokú verejnosť v podobe rodinných filmov.

Súčasťou festivalu budú výstavy a workshopy, na ktorých si deti budú môcť na vlastnej koži skúsiť svoju kreativitu a vidieť viac ako vzniká film. Projekt vznikol z iniciatívy pani Ľudmily Cvikovej, filmovej kurátorky, konzultantky a filmovej producentky a zároveň riaditeľky festivalu CinEdu, ktorá pracuje vo filmovom priemysle už viac ako 25 rokov. Invencia k vzniku filmového festivalu pre deti a mládež prišla z vedomia, že Slovensko je jednou z posledných krajín, ktorá nemá vo svojej ponuke takýto priestor. Preto sa v roku 2019 na pôde Kina Mladosť v Bratislave uskutočnil prvý ročník Filmového festivalu pre deti a mládež CinEdu, ktorý v súčasnosti našiel svoj nový domov v Mestskom kultúrnom stredisku v Novom Meste nad Váhom. Našim spoločným záujmom je v budúcnosti túto tradíciu udržiavať a rozvíjať. Ambasádorkou festivalu je známa a uznávaná slovenská herečka Zuzana Kronerová, držiteľka Radu Ľudovíta Štúra I. Triedy, ako aj dvoch ocenení Český lev. Partnerským festivalom, najstarším v Európe, je Medzinárodný festival filmov pre deti a mládež MFF Zlín, ktorý tento rok oslavuje 60. výročie svojej existencie. Ďalším významným partnerom festivalu je Vysoká škola múzických umení v Bratislave.

Termín festivalu bol určený na jún, ale situácia na Slovensku a vo svete nám to neumožnila. Preto prinášame festival v skrátenej podobe v dátumoch 10.9. – 13.9. 2020. Program festivalu mal začínať už v ranných hodinách premietaním filmov pre školy, no znovu sa sprísnili opatrenia a preto Vám prinášame len popoludňajšie programy. Staňte sa súčasťou a budujte s nami jedinečný festival, ktorý obohatí vnútorný svet našich detí a mládeže a prinesie im priestor na ich sebarealizáciu a tvorivosť. Aj vďaka Vašej podpore môžeme na pôde Mestského kultúrneho strediska vybudovať hodnotný festival, ktorý zviditeľní naše mesto v rámci Slovenska aj v zahraničí. Zároveň pritiahne do nášho mesta mnohé umelecké osobnosti z celého sveta a prispeje k rozvoju turizmu v našom regióne.

POPIS K SPRIEVODNÝM PODUJATIAM:

11.9.2020 – 10:00 h – Komunitné čítanie – park D. Štubňu - Zámostského 
Súčasťou sprievodného programu Filmového festivalu pre deti a mládež CinEdu je aj literárne putovanie Chodníkom D. Štubňu-Zámostského v parku, ktorý nesie jeho meno a pripravila ho Mestská knižnica Ľ. V. Riznera. Uskutoční sa 11. septembra 2020 od 10.00 hod. Pre deti sú pripravené stanovištia s pútavým čítaním zo života a tvorby tohto významného spisovateľa, ktorý v našom meste žil, tvoril a učil. Tento program sa koná pri príležitosti 115. výročia narodenia a 50. výročia úmrtia autora. V prípade nepriaznivého počasia sa program uskutoční v Galérii kresleného humoru.

11.9.2020 – 16:00 h – Vernisáž Bruna Horeckého – Galéria kresleného humoru 
Bruno Horecký, vyštudovaný pedagóg, je karikaturistom a ilustrátorom, tiež zostavovateľom i šéfredaktorom časopisu Fľak. Narodil sa roku 1966 v Martine, kde doteraz žije a tvorí. Prvú kreslenú karikatúru mal uverejnenú ako jedenásťročný v časopise Život. Od roku 1986 pravidelne publikuje v slovenských printových médiách. Tisícky jeho kresieb a komiksových obrázkov boli uverejnené v novinách a časopisoch (Život, Pravda, Národná obroda, Šport, Sme, Život Turca, MY – Turčianske noviny, Žilinský večerník, Slovenské národné noviny, Roháč, Nový Roháč, Extra Roháč, Bumerang, Kocúrkovo, Woloviny, Lišiak a iné). V roku 1991 uspel v celoslovenskom konkurze na Kolibe na post animátora kreslených filmov, kde ale nikdy nenastúpil… Od roku 1992 vychádzal týždenne jeho „komiksový strip“ Jožko Fľak – super žiak v týždenníku Nedeľná Pravda; za obdobie ôsmich rokov to bolo štyristo komiksov.

11.9.2020 – 18:00 h – Rodinný film – Život ako abeceda 
12.9.2020 – 16:00 h - Rodinný film – Život ako abeceda 
V rámci školského projektu sa mladučká Candice Phee ocitne na dobrodružnej misii a rozhodne sa do svojej zarmútenej a rozhádanej rodiny priniesť kľud a mier. Vo svojom odhodlaní činiť ostatných šťastnejších je často až komicky neústupná. Z nového spolužiaka Douglasa Bensona, ktorý je presvedčený, že prišiel z inej dimenzie, sa stane jej nečakaný spojenec a horlivý obdivovateľ. Táto filmová adaptácia na námety románu Barryho Honsberga „Môj život ako abeceda“ vznikla pod taktovkou divadelného režiséra Johna Sheedyho a zobrazuje od A do Z všetky farby života medzi svetom vymysleného kúzelného lesa a konzervatívneho malomestského života. 
Austrália, 2019, 96 minút, MP: 10+, slovenské titulky, vstupné: 3€, deti a mládež: 2€ 

11.9.2020 – 19:00 h – RETRO kino – Nová Bošáca 
Kino v Novej Bošáci ponúka svojim návštevníkom projekciu staršieho formátu 35 mm filmov. Premietanie je realizované cez repasované a servisované analógové premietačky. Čaro priestoru dotvára unikátne sedenie „harmonikového“ motorizovaného posuvného hľadiska, ktoré bolo vyrobené obyvateľom Novej Bošáci presne na mieru a neskôr patentované. Priestor je v pôvodnom stave, takže ideálne vytvára dojem retro kina. Premietaný bude analógový 35 mm film zapožičaný zo Štátneho filmového ústavu. Spolu s herečkou Zuzanou Kronerovou, v ktorom stvárnila jednu z hlavných postáv, si pozrieme film z roku 1990 Keď hviezdy boli červené, ktorý režíroval Dušan Trančík. Film zachytáva časové obdobie konca štyridsiatych rokov až po okupáciu Československa v auguste 1968. Na príbehu váhavého a nesmelého Jožka Brezíka sleduje osudy ľudí - spolutvorcov i obetí morálnej klímy, ktorá sa v Československu udomácnila v päťdesiatych rokoch, aby napriek nádejným vyhliadkam roku 1968 znovu ovládla medziľudské vzťahy.

12.9.2020 – Workshop CHCEM BYŤ HERCOM – Mestské kultúrne stredisko 
Deti, ktoré sa zúčastnia workshopu si budú môcť prejsť elementárnymi štádiami zoznámenia sa s hereckou profesiou. Od spoznania základných ľudských emócii, cez pohyb/gestikuláciu, až po zahranie situácie/etudy. Formou hry/improvizácie sa budeme vyjadrovať (svojim vlastným telom a hlasom) a uskutočňovať jednotlivé pripravené úlohy, ktoré sa budú týkať vyššie spomenutých tém. Výsledkom bude symbolické predstavenie všetkých účastníkov pre celú rodinu priamo na pódiu v divadelnej sále MsKS. 
Počet detí: 10, vek: 8 – 12 rokov 
Workshop vedie: Juliana Johanidesová

12. 9. 2020 – Galavečer a premietanie filmu Bába z ledu so Zuzanou Kronerovou 
Slávnostný galavečer filmového festivalu bude hostiť jednu z najlepších herečiek na Slovensku a zároveň ambasádorku samotného festivalu pani Zuzanu Kronerovú. Pri tejto príležitosti sa bude premietať film, v ktorom pani Kronerová stvárnila jednu z hlavných postáv. Po stretnutí s otužilcom Broňom (Pevel Nový) začína ovdovelá Hana (Zuzana Kronerová) pozvoľna meniť svoj stereotypný život, ktorý doposiaľ točil výhradne okolo jej synov (Marek Daniel, Václav Neužil), neviest (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnúčat. Zatiaľ čo šesťdesiatnička Hana prežíva love story, tradičné víkendové obedy v rodinnej vile strácajú punc idylky a postupne vypláva na povrch, že každý z hrdinov má nejaké tajomstvo. Haniným nečakaným spojencom sa stáva vnuk Ivánek, ktorý si zamiloval nielen svojrázneho Broňa, ale i jeho sliepku Adélu a otužilcovu komunitu na brehu Vltavy. Príbeh odkrývajúci neľahké vzťahy medzi tromi generáciami prináša nádej, že život sa dá vziať do vlastných rúk v akomkoľvek veku.

10.9. – 26.10.2020 – Výstava detských ilustrácii Jarmily Dicovej Ondrejkovej 
Akad. maliarka Jarmila Dicová Ondrejková sa narodila v Brunovciach. Stredoškolské štúdiá absolvovala v neďalekom Novom Meste nad Váhom. Tu sa v rokoch 1957 - 1958 súkromne vzdelávala u akad. maliara Juraja Kréna. V roku 1965 absolvovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave u profesorov Dezidera Millyho a Vincenta Hložníka. Najskôr s manželom pôsobila v Prešove, ale dlhé desaťročia už tvorí a žije v Bratislave. Pre architektúru (spolu s manželom, akad. maliarom Mikulášom Dicom) vytvorila mnoho exteriérových a interiérových realizácií po celom Slovensku. Venuje sa voľnej maliarskej tvorbe a knižnej ilustrácii predovšetkým pre deti a mládež. Ilustrovala okolo 90 kníh, najmä pre vydavateľstvo Mladé letá. Za svoju tvorbu 2 - krát získala cenu vydavateľstva Mladé letá. Výstava sa koná pri príležitosti 80. narodenín autorky.

13.9.2020 – Workshop Z bábkarskej dielne – Mestské kultúrne stredisko 
Workshop je zameraný na bábky, ako sa vyrábajú, aký materiál sa používa, ako sa tvorí javisko, čo nájdete v zákulisí javiska. Účastníci si budú môcť vyskúšať základy vedenia bábok a dozvedia sa, čo všetko treba k vytvoreniu inscenácie. 
Počet účastníkov: 15 
Workshop vedie: Ivan Radošinský

13.9.2020 16:00 h – Blok animovaných filmov pre najmenších, bez slov (MP: 3+) 
                 17:00 h - Blok slovenských animovaných filmov pre rodiny (MP: 6+) Vstupné: 3€, deti a mládež: 2€

 

Na záver dovoľte jedno špeciálne pozvanie: 
„Milé priateľky, vážení priatelia, milé deti, milá mládež.. Dovoľte, aby som Vás pozvala na úžasný filmový festival CinEdu. Je strašne dôležité, aby naše deti a naša mládež videli tie najkvalitnejšie filmy. Som veľmi šťastná, že môžem byť účastníčkou tohto krásneho projektu, jeho ambasádorkou. A takisto som veľmi šťastná, že sa festival bude odohrávať na mojom obľúbenom Považí, konkrétne v Novom Meste nad Váhom. Z Nového Mesta nad Váhom pochádza niekoľko mojich skvelých kolegov, režisérov, hercov, herečiek, výtvarníkov. Je to kultúrna liaheň. Srdečne Vás pozývam na filmový festival CinEdu. Teším sa na Vás.“ Zuzana Kronerová 
 

Pripravila: Jana Šimovič Babuliaková

Galéria